Főoldal Szerkesztőség Híd Kör Híd Könyvtár Szövegmutatványok Híd Galéria Archívum Elérhetőségünk
HÍD KÖR

A Híd Kör az irodalom és a művészetek iránt érdeklődő fiatalokat összefogó, a Híd folyóirat szellemi hátteréből kibontakozó csoportosulás. A 2009 januárjában megalakuló munkatársi kör kezdetben Szabó Szilvia és Virág Gábor elképzeléseit tükrözte a legerősebben.
Az elgondolás fő célja a tehetséges fiatal írók, művészek és művészeti gondolkodók bevonása a nagy múltú lap tevékenységébe, valamint a generációs különbségeken átívelő kapcsolatok megteremtése. A kör tagjai többnyire az újvidéki Magyar Tanszék hallgatói, de más bölcsész szakosok és Magyarországon tanuló munkatársak is bővítik az alkotók névsorát. A fiatal szerzők írásai a Hídban hol külön rovatba szerveződve jelennek meg, hol szorosan kapcsolódva a Híd más szerzőinek szövegeihez...


A Dombos Fest összművészeti fesztivál 2010. július 8-a és 11-e között irodalmi tábort szervezett Kishegyesen a kortárs magyar irodalom iránt érdeklődők számára. A táborban három neves fiatal irodalmár – Szegő János, Turi Tímea és Vári György – tartott szépirodalmi és kritikai szemináriumokat. Az érdeklődők találkozhattak Garaczi Lászlóval, Szilasi Lászlóval, Kukorelly Endrével, Zeke Gyulával és az éppen születésnapját ünneplő Tolnai Ottóval is.  A fesztiválon a Híd Kör csapata is fellépett: a szépirodalom művelői mellett a Kör teoretikus beállítottságú tagjai is megjelentek.
2010. július 12-én a hetvenéves Tolnai Ottót köszöntötte a Híd munkatársi köre (Csontó Sándor, Danyi Zoltán, Faragó Kornélia, Nagy Abonyi Árpád, Virág Gábor és Zeke Gyula) bemutatva a folyóirat júniusi (a költőnek ajánlott) számát. Tolnai Ottó A kisinyovi rózsából olvasott fel részleteket.


A Híd Kör tagjai április 26-a és 30-a között a budapesti Europoetica Nemzetközi Költészeti Fesztivál vendégei voltak. A rendezvény fő érkelődési iránya a tágabban értelmezett Duna-táj kulturális vonatkozása köré szerveződött, célja pedig, a szűkebb és tágabb „szellemi szomszédság” bevonásával, többet megtudni erről a területről, a kortárs irodalomról és ezáltal önmagáról is. Az Europoetica fesztivál jellege mellett művészeti találkozó és műhelymunka volt egyben: találkozási lehetőséget kínált – az oroszországi Stella-art Művészeti Alapítvány révén – az egész Kárpát-medencéből és azon túlról érkező irodalmi folyóiratoknak, kulturális intézményeknek. A Híd és a már említett „orosz kapcsolat” mellett a romániai Korunk és az Echinox, valamint a magyarországi Dokk.hu is jelen volt. Zoran Ä?erić és Vesna Korać költői estjét Drozdik-Popović Teodóra és Orbán György moderálta. A szerb költők verseit Orovec Krisztina és Vékás Éva fordította magyarra.


A Híd Kör bemutatkozása a 43. Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének óbecsei döntőjén.


Kör vagy ellipszis? Szó- és fotómanipulációk címmel a Híd Kör 2010. március 5-én Zentán mutatkozott be. Mint ahogy azt a cím is sugallja, ezúttal nem csak a szavaké volt a főszerep: az est elején a Zentai Alkotóházban Kabách Edina képzőművész tárlatát Drozdik-Popović Teodóra nyitotta meg. A vendégszereplés ezután a helyi gimnázium épületében folytatódott, ahol a Híd Kör fiatal alkotói – Aaron Blumm, Barlog Károly, Kiss Tamás és Orovec Krisztina – tartottak irodalmi estet Szabó Szilvia moderálása mellett. Aaron Blumm legújabb szövegéből, a blog formában napvilágot látó Biciklizéseim Török Zolival című prózából olvasott fel. Barlog Károly is az előbbi műformában, az irodalom eme új megjelenési formájában testet öltő szövegegyüttesből, a Kovács Istenke kalandjaiból tartott rövid ízelítőt az érdeklődőknek. Kiss Tamástól novellákat (Szem-pontok, Sejtek és sejtések), míg Orovec Krisztina műfordító Maja Solar verseiből olvasott fel.

(A képen: Virág Gábor, Orovec Krisztina, Szabó Szilvia, Barlog Károly és Kiss Tamás)


 
PARTNEREINK
Dombos Fest
Irodalmi szemle
KikötÅ?
Litera
Symposion
SzlávTextus
TiszatájOnline
TÁMOGATÓINK
A Híd megjelenését a Tartományi Művelődésügyi, Tájékoztatási és Vallásügyi Titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács, a Bethlen Gábor Alap, a Nemzeti Kulturális Alap, a Szekeres László Alapítvány, Újvidék Város, valamint a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatja.
Híd © Minden jog fenntartva.